top of page

ONS VERHAAL

Wat wij doen

Wij maken wijn van fruit. Wijn hoeft niet altijd van druiven te komen. Andere fruitsoorten kunnen ook heel goed worden gebruikt voor het maken van heerlijke wijnen. Om bij te dragen aan de vermindering van voedselverspilling maken wij bij in dit proces wanneer dit kan gebruik van restfruit.

 

We willen op het gebied van fruitwijn zoveel mogelijk kennis vergaren als het gaat om het maken van wijnen. Het doel is om op deze manier de kwaliteit van fruitwijn voortdurend te verbeteren.

 

Wat ons bijzonder maakt

Wij ondersteunen een circulaire economie en verminderen voedselverspilling door gebruik te maken van restfruit. Door gebruik te maken van fruitsoorten die minder gangbaar zijn in wijnen worden er unieke smaken gecreëerd die je keer op keer zullen verassen.

Verkoop

Wij maken wijn voor onze webshop en verschillende winkels in de regio. Maar dat is niet het enige! Onze productiecapaciteit is uitgebreid en we maken ook wijn voor telers en kwekers. Bijvoorbeeld van appels, cranberry's en aardbeien. Wil je ook eens wat anders met je vruchten doen? Neem vooral contact op!

fruitwijnfestival-01682.jpg
Over ons: About Us

ONS PROCES: VAN FRUIT TOT FLES

 

Selectie: Het fruit dat binnenkomt wordt op verschillende manieren verwerkt. Het beste fruit wordt uit de partij geselecteerd. Door een combinatie van persen, enzymen gebruiken en invriezen is de sapopbrengst van vruchten zo hoog mogelijk. Aan de hand van de eigenschappen van het sap en de smaak van de vrucht(en) wordt het type wijn bepaald.

 

 

Bewerking: Aan de hand van de keuze voor het type wijn wordt het sap bewerkt. Aan het sap wordt suiker toegevoegd om een bepaald alcoholpercentage te kunnen bereiken. Misschien gaan er extra voedingsstoffen in voor de werking van de gist en moet er zuur bij om de gisting goed te laten verlopen.

 

 

Gist erbij: Wanneer dit gereed is gaat de gist er in. De gist bepaalt voor een groot gedeelte hoe de uiteindelijke wijn gaat smaken. Elk type gist heeft een voorkeur voor een bepaalde temperatuur en de hoeveelheid voedingsstoffen. Tegelijkertijd is niet elke gist even snel. Al deze eigenschappen hebben invloed op de smaak.

icons_Tekengebied 1.png
icons-03.png
icons-02.png

 

 

Metingen en overhevelen: Het verloop van de gisting moet in de gaten worden gehouden. Hoe veel van de suiker is al omgezet in alcohol? Proeven en ruiken is hierbij ook belangrijk. Wanneer de gisting afgelopen is moet de wijn worden overgepompt er uit te halen. Dit gebeurt ongeveer drie keer. Dan is de wijn meestal helder genoeg om te bottelen.

 

Bottelen: Wanneer de wijn uitgegist, helder en stabiel is gaat hij de fles in. Dit is een precieze klus, omdat het de laatste mogelijkheid is om nog wat aan de wijn te doen. Moet er nog suiker toegevoegd om de smaak te verbeteren? Moet de wijn gefilterd of is dat niet nodig? Tegelijk is het belangrijk om superschoon te werken. Alle materialen moeten steriel zijn. Hierdoor blijft de wijn zo lang mogelijk houdbaar, en kan je zo lang mogelijk genieten!

 

Bron van ons fruit

Waarom goed fruit weggooien? Bij verschillende bedrijven blijft om verschillende redenen fruit over. Een marktkoopman kan zijn fruit niet bewaren tot hij volgende week weer op de markt staat. Een bakker kan een week na afbestelling zijn aardbeien niet meer gebruiken. Daar springen wij op in, door het restfruit af te nemen. In alle gevallen is het zonde om het nog goede fruit weg te gooien!

icons-06.png
icons-05.png
icons-04.png
Over ons: About Us
bottom of page